Commercieel vastgoed, beleggingen en bedrijfseconomische taxaties
De Wet doorstroming huurmarkt 2015 heeft de verhuurmarkt sterk veranderd op het gebied van tijdelijke huurcontracten voor woonruimte. Deze wet dient het bevorderen van de flexibiliteit op de huurmarkt en moet een impuls geven aan een betere doorstroming. Deze wet geldt alleen voor huurcontracten die na 1 juli 2016 zijn gesloten.
Een tijdelijk huurcontract als proeftijd?
Wij adviseren onze klanten vaak om een huurcontract op te zetten waarbij zij aan het eind van de contractperiode de huur kunnen aanzeggen. Zo creëer je een soort proeftijd die bij nieuwe contracten wenselijk kan zijn. Dit was in de oude situatie niet mogelijk.
De nieuwe wetgeving betreft alleen huurovereenkomsten van maximaal twee jaar voor zelfstandige woonruimte en maximaal vijf jaar voor onzelfstandige woonruimte.
Deze mogelijke aanzegging is echter alleen mogelijk wanneer de huurder 1 tot 3 maanden voor het einde van de huurperiode is geïnformeerd. Het informeren over het eindigen van de huurovereenkomst wordt ook wel ‘aanzegging’ genoemd.
Heeft u een vraag over tijdelijke huurcontracten?
Gebruik onderstaand formulier of neem direct contact op met 020-667 2500
Wanneer een tijdelijk huurcontract beëindigd wordt…
U hoeft geen reden op te geven voor het beëindigen van een huurcontract. Maar vergeet de verhuurder de huurder tijdig te informeren, dan zal de huurovereenkomst tot onbepaalde tijd doorlopen. Dit geeft de huurder dan huurbescherming. Als verhuurder tijdelijk wenst te verhuren, is het belangrijk om die termijn dus in de gaten te houden.
Verlenging van een tijdelijke huurovereenkomst
Een tijdelijke huurovereenkomst kan niet verlengd worden met een nieuwe overeenkomst met een bepaalde tijd. Wanneer de verhuurder aansluitend verhuurd aan dezelfde huurder dan moet dat gezien worden als een verlenging. Dit huurcontract moet dan voor onbepaalde tijd zijn.
De huurder geniet dan huurbescherming en de huur kan niet meer zonder geldige reden worden beëindigd.
Een tijdelijk huurcontract tussentijds beëindigen
Alleen de huurder kan een tijdelijke huurovereenkomst tussentijds beëindigen. Voor de verhuurder is dat niet mogelijk. De opzegtermijn van de huurder is dan gelijkgesteld aan de betaalperiode. Betaalt de huurder per maand, dan is de opzegperiode ook een maand.
De zoektocht naar zekerheid
Deze wetswijziging biedt verhuurders de mogelijkheid om tijdelijke huurcontracten te sluiten waarbij de verhuurder de zekerheid heeft dat een huurovereenkomst daadwerkelijk eindig is. Het is wel belangrijk dat de verhuurder de regels die voor een tijdelijk huurcontract gelden, strikt worden nagekomen.
Zoek je hulp bij het opzetten van een goed tijdelijk huurcontract? Neem dan contact op met onze vastgoedadviseurs.
123vastgoedexpertise
123vastgoedexpertise onderscheid zich in de markt van taxateurs door hoge eisen te stellen aan haar taxateurs. Hoge eisen op het gebied van kennis van de markt en regelgeving. Dit resulteert in erkenning van opleidingsinstituten die onze taxateurs inschakelen om anderen op te leiden.
Wilt u een expert die voor u aan de slag gaat? Bel 020-667 2500